top of page
  • Grape Content

Bort a borásztól - avagy új időszámítás kezdődik a borászatok életében

“#BORTABORÁSZTÓL” - ezzel a kifejezéssel szeretnénk felhívni minden borkedvelő figyelmét, hogy más kistermelői termékekhez hasonlóan a bort is egyenesen a pincészettől vásárolják meg.



Most pedig még nagyobb a tét: a termelőtől vásárolni a jelenlegi helyzetben nem csak trendi, hanem ezzel a vállalkozások életben maradását is segíthetjük.


A következő hetekben, hónapokban nagy kihívás vár a borászatokra, hogy új utakat találjanak a fogyasztókhoz és a megbénult értékesítési rendszerüket újratervezzék. A helyzet azonban nem csak a koronavírus okozta piaci állapot miatt érdemel változtatást a vásárlási szokásokban.


A kampányunk célja, hogy elindítsa és felhívja a figyelmet a borászatoktól és termelőktől való közvetlen vásárlások életmentő szerepére és egyúttal egy olyan piaci trend elindítása, ami hosszútávon köti össze a fogyasztót a pincészettel.

~~~


A szőlőben nem állhat meg a munka!


Ahogy nagyon sok vállalkozásnak, jelenleg a borászatoknak sincs bevétele. Az éttermek, kereskedő cégek, áruházláncok nem vesznek be új bort, vagy ha mégis, akkor bizományba, esetleg hosszú fizetési határidővel. A borászatok bevétele így jelenleg a nullához közelít, miközben a szőlőben és a pincében nem állhat meg a munka. A mezőgazdaságot nem lehet megállítani, mint egy gyárat. Ráadásul a következő fél év, vagyis a termő időszak a legköltségesebb ezeknek a többnyire családi vállalkozásoknak a működésében.




A jelenlegi körülmények azonban sok új lehetőséget is rejtenek magukban. Az egyik alapvető aktuális adottság, hogy a fogyasztók nyitottabbak a vásárlási csatornák és szokások újragondolására.




Jól látható, hogy a mostani helyzetben mennyire felértékelődnek a közvetlen értékesítési csatornák, illetve az online térben való értékesítés és kiszállítás. Ugyanakkor az infrastruktúra önmagában nem elég!


~~~


Amit csak lehet, vásároljunk a termelőtől!


Az USA-ban, Ausztráliában és sok más bortermelő országban is bevett szokás, hogy személyesen vagy online vásárolnak bort a borrajongók a pincészetektől. Amikor a Balatonon vagyunk, ott a lehetőség, hogy a sok jó balatoni borásztól vásároljunk és ne az áruházban vegyük meg ugyanazt a bort. Jó program egy kirándulás Etyekre vagy más borvidékre, amikor bort kóstolhatunk a pincében és a kedvenceinkből válogatva 1-2 kartonnal térhetünk haza. Itthon sajnos folyamatosan csökkent a borértékesítés a pincészeteknél az utóbbi öt évben, de talán most egy fordulóponthoz ért ez a tendencia.


~~~


Indul a kampány: Bort a borásztól! Minél több terméket a termelőtől!


Felhívás a borászok és a sajtó részére!

Ahhoz, hogy segítsük a termelőket, minél több felületen kell az üzenetet feltüntetni. A kampány nem csak a következő hónapokra szól: az üzenetet évekig kell használnunk, hogy hatást érjünk el a vásárlóknál.


A borászatok és sajtó felületein, print anyagokban, social media felületeken, a weboldalakon és a rendezvényeken is fel kell hívni a figyelmet arra, hogy BORT A BORÁSZTÓL vásároljanak. A Felelős Gasztrohős Alapítvány kezdeményezései vagy az Agrármarketing Centrum és a HNT közös projektje, a Palackposta 2020 is mind ezt az üzenetet közvetítik a fogyasztók felé.



Használjuk közösen a #bortaborásztól hashtag-et a közzétett fényképeken és népszerűsítsük együtt a kezdeményezést!


,,Ebben a nehéz időszakban mindannyiunknak szüksége van arra, hogy összetartsunk és segítsük egymást. Éppen ezért arra kérjük a borászokat, hogy együttes erővel kezdjük meg a kampányt és tegyük értékké a #bortaborásztól és a ‘Szeretettel …ból (Tokajból, Balatonról, Szekszárdról)’ hívószavakat!” - Kiss Lívia, Grape Content alapítója, marketing szakember.

bottom of page