top of page
  • Grape Content

Közösségi marketing - hogyan csináljuk jól

A közösségi marketing jó ötletnek tűnhet, amikor egy jól összehangolt, erőteljes kooperációra van szüksége egy-egy régió borászatainak vagy termelőinek. De vajon megéri?


A Grape Content-nél számos közösségi marketing megközelítésen dolgoztunk együtt borászatokkal, kistermelőkkel és azt a következtetést vontuk le, hogy a különböző pincészetek marketing tevékenységeinek egyesítésére jó ötlet lehet, azonban nem mindig ez a legjobb megoldás a gazdasági növekedéshez.



Volcanic Wines of Pannonia


A szenvedélyes vulkanikus borászok egyesítésének gondolata Gilvesy Róberttől, a Gilvesy Pincészet alapítójától származik. A szövetségnek 7 tagja van, 5 magyar vulkanikus régióból. Az együttműködés célja a vulkanikus bortermelés és a kultúra integrálása összehangolt kommunikáció, egyedi csomagolás és marketing kampányok révén. Hosszabb távon pedig a Volcanic Wines of Pannonia márka célja a vulkanikus borok iránti tudatosság kialakítása és hitelességének növelése a fogyasztók és a külföldi piacok körében.


Elizabeth Gabay, MW a Volcanic Wines of Pannonia együttműködésről beszél


A Grape Content az együttműködés kezdete óta számos PR rendezvényen és a nemzetközi sajtóban is segítette népszerűsíteni a Volcanic Wines of Pannonia koncepcióját.


A kezdeti lelkesedés egy idő után elmúlt, mivel nem hozta az elvárt számokat, és a közös költségek messze meghaladták a pincészetek kapacitását.


"A számok egyértelműen azt mutatják, hogy legalább 15 közepes méretű pincészetre van szükség egy hosszú távon működő költségvetés fenntartásához, amely az új értékeket eredményesen tudja kommunikálni."


Szekszárdi regionális marketing


A magyarországi és a világ többi részén található borrégiók elhelyezkedésükből adódóan gyakran már eredendően közös hírnévvel rendelkeznek, éppen ezért a közösségi bormarketing kézenfekvő megoldásnak tűnhet a régió borászatai számára, hogy a közös értéket közösen is kommunikálják és szakmai vitákat bonyolítsanak le a fejlődés érdekében.


Ez volt a helyzet a szekszárdi borvidékkel is, amikor a Grape Contenthez fordultak, hogy felmérjék a régióban rejlő lehetőségeket és a pincészetek hozzáállását a marketing együttműködés ötletéhez, mivel az akkori rendszer túl széttagolt volt ahhoz, hogy megfelelően működjön.


A Grape Content kiindulási pontként egy szakmai workshop-ot javasolt, ahol a következő alappilléreket kívántuk feltárni a régió borászai között:


  1. A pincészetek külön-külön milyen eredményt várnak a kooperációtól?

  2. Gazdaságilag érdemes-e a borászoknak részt venni az együttműködésben?

  3. Van-e konszenzus a borászok között a jelenlegi kulcsfontosságú regionális célokkal kapcsolatban? Mik azok?

„A borászok nemcsak jó szakemberek, hanem jó üzletemberek is, mivel csak hatékony üzleti stratégiával tudják fenntartani saját sikerüket. Ezért fontos megérteni, hogy a közösségi marketing soha nem rendelheti alá a pincészetek egyéni megélhetését, éppen fordítva: csak akkor lesz sikeres, ha a pincészetek külön-külön jobb gazdasági helyzetben vannak a regionális márkakommunikáció eredményeként. ”

Szakmai workshop-unk eredményeként elmondható, hogy a szövetség tagjai közötti folyamatos szakmai diskurzus és kommunikáció nagyon fontos érdekeik egymáshoz való közelítése érdekében.




A koronavírus által okozott nehéz helyzetre adott válaszként hashtag kampányt indítunk, amelynek célja hosszú távon új vásárlási hozzáállás kialakítása a fogyasztók körében.


„A kampányunk célja, hogy elindítsa és felhívja a figyelmet a borászatoktól és termelőktől való közvetlen vásárlások életmentő szerepére és egyúttal egy olyan piaci trend elindítása, ami hosszú távon köti össze a fogyasztót a pincészettel."

Reméljük, hogy kampányunk növeli a termelőktől származó közvetlen vásárlások értékét a fogyasztók körében.


Kampányunkról bővebben itt olvashatsz:

bottom of page